Portfolio

De Aak

Amsterdam

Akerwateringstraat 241-243

Helemaal verhuurd

Type gebouw:
Woning

Helene Pattijn

Mede-directeur
+31 (0)20 6262721

Vleugels uitslaan in mooi Mokum

De stad is van ons allemaal, maar als jonge Amsterdammer je eerste stappen zetten op de woningmarkt is niet eenvoudig. Omdat wij het belangrijk vinden dat iedereen een kans krijgt, hebben we in het gebouwencomplex De Aak speciale jongerenwoningen ontwikkeld. Het zijn kleine, maar zelfstandige, woningen speciaal voor jongeren die niet voltijd studeren. Gewone, meestal werkende, jongvolwassenen dus die zo de kans krijgen hun vleugels uit te slaan. Er is een speciaal toewijzingsbeleid voor deze woningen.

Dit is De Aak

In 1978 werd dit wooncomplex gebouwd als bejaardenhuis, nu biedt het ruim 166 jongerenwoningen. De Aak bestaat uit een hoogbouw en een laagbouw. Op de hogere verdiepingen liggen de Jongerenwoningen, op de lagere verdiepingen de grotere Jongestedelingenwoningen. Het complex wordt beheerd door Cocon Vastgoed Management.

Jongerenwoningen

Een Jongerenwoning in De Aak zijn de wat kleinere woningen op de 4e, 5e en 6e verdieping van het complex. Deze jongerenwoningen hebben een oppervlakte van 23 vierkante meter. De maximale huur voor een sociale jongerenwoning ligt iets boven de 400 euro per maand, exclusief de servicekosten. Jongeren tussen de 18 en 23 jaar die niet voltijd studeren, komen in aanmerking voor toewijzing van deze woningen voor een periode van vijf jaar. Na deze periode moeten de jongeren naar elders verhuizen. Dat kan binnen De Aak naar een Jongestedelingenwoning of ze krijgen een woning toegewezen via Woningnet.

 • Kleine, zelfstandige woningen.
 • Toewijzing tot een leeftijd van maximaal 23 jaar.
 • Bewoning tot een leeftijd van maximaal 26,5 jaar.
 • Sociale huur.
 • Niet voor voltijd studerenden.

Jongestedelingenwoningen

De Jongestedelingenwoningen zijn de wat grotere woningen in De Aak. Deze liggen op de begane grond en op de 1e, 2e en 3e verdieping. Er zijn ook nog enkele Jongestedelingenwoningen op de 4e, 5e en 6e verdieping. Het zijn woningen met een minimale grootte van 34 vierkante meter en een maximale grootte van 59,3 vierkante meter. De huur van deze sociale Jongestedelingenwoningen ligt onder de maximale huurgrens van 720,42 euro per maand, exclusief de servicekosten. Om in aanmerking te komen voor deze woningen is de maximale leeftijd 28 jaar. Wie een Jongestedelingenwoning betrekt, verliest de opgebouwde inschrijfduur bij Woningnet, maar krijgt wel een huurcontract voor onbepaalde tijd. De woning mag bewoond worden door maximaal twee personen met één kind.

 • Zelfstandige, grotere woningen.
 • Toewijzing tot een leeftijd van maximaal 28 jaar.
 • Sociale huur.
 • Contract voor onbepaalde tijd. De Aak 004

Een bijzondere bewonersgeschiedenis

Gemengde doelgroepen bij elkaar

Cocon heeft De Aak al bijna 30 jaar in bezit. Toen het aangekocht werd, was het nog in gebruik als verzorgingshuis van Beth Sjalom. Omdat deze organisatie de hoogbouw van het complex zou verlaten, hebben wij deze grondig gerenoveerd en geschikt gemaakt voor de clientèle van verschillende organisatie waaronder Mentrum (psychiatrie) Stichting Philadelphia (gehandicapte jongeren), HVO (dak- en thuislozen) en Arkin (welzijnsorganisatie). Deze samenwerking is tot stand gekomen in nauwe samenwerking met de Gemeente Amsterdam. Héléne Patijn, directeur Cocon Vastgoed Zorg, zegt over dit bijzondere concept: “Het was voor het eerst dat in één complex verschillende doelgroepen met hun diverse problematieken samen werden gehuisvest in één complex. Ondanks dat velen erg sceptisch waren kunnen we niet anders stellen dan dat het een succes was.“

Van bejaarden naar jongeren

Als gevolg van nieuwe regelgeving en nieuwe inzichten bij de verschillende organisaties kwam het complex enkele jaren geleden weer beschikbaar. Cocon heeft toen de beslissing genomen om de hoogbouw van complex weer helemaal te renoveren ten behoeve van jongerenwoningen. Onze doelgroep: ‘Jongeren die al veel te lang bij pa en ma thuis wonen omdat ze nog steeds niet in aanmerking komen voor een reguliere woning ondanks het feit dat ze soms al jaren staan ingeschreven op WoningNet.’ De Aak 005

“Het beheer is hier soms een feestje. We kunnen jongeren, en hun ouders, gelukkig maken met een fijne woning.”

Locatie

Osdorp, de tuin van Amsterdam

De Aak ligt in Osdorp (stadsdeel Amsterdam Nieuw-West), met het agrarische recreatiegebied De Tuinen van West vlakbij. Maar hoe landelijk het ook gelegen is, toch ben je met 30 minuten fietsen al op het Leidseplein.

Bereikbaarheid

Tram 17 vertrekt vlakbij vanaf het Dijkgraafplein met een directe verbinding naar Amsterdam Centraal Station.

Prettig leefklimaat voor iedereen

“Een multiculturele samenleving van jongeren van diverse pluimage.”

Héléne Patijn, mede-directeur Cocon Vastgoed Management: “De Aak is uitgegroeid tot een multiculturele samenleving van jongeren van diverse pluimage. Het beheer is niet te vergelijken met een reguliere flat. Er gebeurt werkelijk van alles. Wij hebben daar dan ook permanent een huismeester rondlopen. Dit komt het leefklimaat ten goede. Sinds kort is er ook een Bewonerscommissie die ook een positieve bijdrage levert."

Florence Dijkman, Huurder De Aak

Contact

Heeft u interesse in dit gebouw? Neem contact met ons op.

Helene Pattijn

Mede-directeur
+31 (0)20 6262721

Ik ben hier huurder
en ik heb een vraag over
 • onderhoud en reparaties
 • mijn contract
 • iets anders
Cocon Vastgoed Management B.V.
Herengracht 468
1017 CA Amsterdam
+31 (0)20 6226941